Probleme de drept procesual penal din practica Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș și a parchetelor aflate în circumscripția acestuia, pe anul 2018
Cuvinte cheie:
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș, probleme de drept procesual penal, anul 2018Rezumat
1.Momentul până la care partea responsabilă civilmente poate fi introdusă în procesul penal trebuie să fie, ca regulă, finalizarea urmăririi. Prin excepție, partea responsabilă civilmente poate fi introdusă și direct în procedura de cameră preliminară, dacă sunt îndeplinite două condiții: să fie luate și față de ea toate măsurile premergătoare specifice; să i se ofere și ei minimum 20 de zile în care să poată formula cereri și excepții.
2. Societatea al cărei administrator este inculpatul (persoană fizică) față de care s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru infracțiunea de evaziune fiscală ar trebui să aibă calitatea de inculpat. Ea poate dobândi calitatea de parte responsabilă civilmente, numai dacă nu participă în procesul penal ca inculpat. Cumulul celor două calități, privitor la una și aceeași faptă, în legătură cu una și aceeași societate, este exclus.
3. Dacă într-un prim dosar se pune în mișcare acțiunea penală pentru comiterea unei infracțiuni intenționate și, ulterior, inculpatul săvârșește cu intenție o nouă infracțiune, pentru care se pune în mișcare acțiunea penală într-un al doilea dosar, arestarea preventivă motivată de incidența cazului prevăzut la art. 223 alin. 1 lit. d C. proc. pen. se dispune în primul dosar.
4. Cheltuielile judiciare în ipoteza clasării dispuse în cursul urmăririi penale, înainte de punerea în mișcare a acțiunii penale, temeiul fiind împăcarea, se suportă de subiectul activ al infracțiunii, care poate avea calitatea de făptuitor sau suspect, și de subiectul pasiv al acesteia, care, procesual, are calitatea de persoană vătămată.
5. Cheltuielile judiciare în ipoteza încetării procesului penal, temeiul fiind împăcarea, se suportă de inculpat și de persoana vătămată, chiar dacă inculpatul declară că este de acord să le suporte în întregime el.
6. Momentul inițial al termenului de formulare a plângerii prealabile în materia infracțiunilor cu durată de consumare în timp este data la care persoana vătămată a aflat despre consumarea infracțiunii.
7. Subsecvent infirmării soluției de clasare, pe considerentele că nu s-a dispus începerea urmăririi penale, nu s-au efectuat acte, nu s-au administrat probe, nici nu s-a dispus clasarea cu privire la toate faptele care au făcut obiectul sesizării, procurorul ierarhic superior dispune redeschiderea urmăririi penale, care se supune confirmării de către judecătorul de cameră preliminară.