Soluţionarea procedurii de cameră preliminară în urma dezbaterilor iniţiale

Autori

  • Cătălin Marin Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca; Baroul București

DOI:

https://doi.org/10.24193/CDP.2023.2.3

Cuvinte cheie:

camera preliminară, începerea judecății, restituirea cauzei la procuror

Rezumat

În lumina reglementării procesual penale actualmente în vigoare, faza camerei preliminare poate fi soluționată de către judecător la sfârșitul dezbaterilor inițiale sau ulterior remedierii de către procuror a rechizitoriului, conform încheierii intermediare a judecătorului de cameră preliminară.

Consecințele modului de rezolvare a cererilor și excepțiilor formulate de părți și de persoana vătămată sau ridicate din oficiu se reflectă în soluțiile prevăzute de art. 346 C. pr. pen. (începerea judecății și restituirea cauzei la procuror). Cu alte cuvinte, în urma verificărilor întreprinse, judecătorul poate permite sau nu debutul judecății. În toate situațiile, independent de soluția pronunțată în camera preliminară, este obligatorie continuarea activității procesuale (în sens progresiv sau, după caz, în sens regresiv).

Soluțiile propriu-zise pe care judecătorul de cameră preliminară le poate pronunţa la finalul procedurii intermediare au un caracter limitat şi nu pot rezolva efectiv, în opinia noastră, toate deficiențele care se pot ivi în practică în legătură cu legalitatea sesizării instanței, cu legalitatea administrării probelor în cursul urmăririi penale şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Descărcări

Publicat

2023-10-15

Număr

Secțiune

Conferință