Verificarea măsurilor asigurătorii în procesul penal

Autori

  • Lucian Criste Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca; Baroul Cluj

DOI:

https://doi.org/10.24193/CDP.2022.1.1

Cuvinte cheie:

măsură procesuală, măsură asigurătorie, termen procedural, termen substanțial, încetare de drept, autoritate de lucru judecat, scop legitim, proporționalitate

Rezumat

Ca element de noutate pentru legislația procesual penală autohtonă, prin Legea nr. 6/2021 în cuprinsul actulului Cod de procedură penală a fost introdus art. 2502 care reglementează procedura de verificare periodică a măsurilor asigurătorii în tot cursul procesului penal. Noua reglementare instituie în sarcina organelor judiciare penale obligația de a  verifica periodic, dar nu mai târziu de 6 luni în cursul urmăririi penale, respectiv un an în cursul judecăţii, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea sau menţinerea măsurii asigurătorii. Cu ocazia verificării realizate se poate dispune menţinerea, restrângerea sau extinderea, respectiv ridicarea măsurii dispuse.

Prezentul studiu, dedicat acestei reglementări, este structurat în trei părți. Prima parte abordează natura juridică, modul de calcul și consecința nerespectării termenelor prevăzute de art. 2502 C.proc.pen. Prin prisma dispozițiilor legale aplicabile, vom demonstra că sub aspectul naturii juridice, termenele de 6 luni în cursul urmăririi penale, respectiv un an în cursul judecății sunt termene substanțiale iar consecința nerespectării lor este încetarea de drept a măsurii asigurătorii. În partea a doua vom analiza obiectul verificării instituite de această reglementare, context în care vom aborda problema autorității de lucru judecat a hotărârilor pronunțate în materia măsurilor asigurătorii și aspectele care pot fi verificate de organele judiciare competente. În ultima parte vom stărui asupra unor aspecte de natură procedurală privind verificarea măsurilor asigurătorii, în funcție de specificul fiecărei faze procesuale.

Descărcări

Publicat

2022-08-01

Număr

Secțiune

Doctrină