Minoritatea în Codurile penale (1864-2021). Scurt istoric al vocabularului juridic: de la coconi la minori, de la pricepere la discernământ, de la greşeală la infracţiune şi de la certarea cu măsură la măsurile educative
DOI:
https://doi.org/10.24193/CDP.2021.2.1Cuvinte cheie:
răspunderea penală a minorilor, sancţiuni, istoric, vocabular juridicRezumat
Modul în care vocabularul juridic a susţinut claritatea normelor juridice şi menţinerea elementelor de tradiţie a răspunderii penale a minorilor (vârsta răspunderii penale, sancţiuni diferite în cuantum şi natură în cazul minorului care răspunde penal faţă de subiectul major) au asigurat asimilarea mai uşoară a elementelor de noutate la intrarea în vigoare a fiecărui Cod penal. În acelaşi timp, răspunsul dat de legiuitor, începând cu 1864, mai mult sau mai puţin explicit, întrebărilor legate de justul echilibru dintre interesul superior al copilului şi interesul societăţii în reducerea fenomenului infracţional, a depins de experienţele decurgând din punerea în punerea în practică a codurilor şi de consecvenţa jurisprudenţei cu raţiunea legii.
Istoricul de faţă îşi propune să explice sensul evoluţie legislative şi, implicit, motivele renunţării la unele soluţii de politică penală, pentru a uşura demersurile viitoare de legiferare în acest domeniu.