Prescripţia răspunderii penale în urma deciziei Curţii Constituţionale nr. 297/2018
DOI:
https://doi.org/10.24193/CDP.2020.3.5Cuvinte cheie:
prescripţia răspunderii penale, art. 155 Cod penal, decizia nr. 297/2018, efectul in rem al actelor întreruptiveRezumat
Prezentul articol îşi propune să examineze efectele deciziei nr. 297/2018, prin care Curtea Constituţională a constatat că soluţia legislativă prevăzută de art. 155 alin. (1) C.pen., potrivit căreia, cursul prescripţiei se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză, este neconstituţională.
Un prim aspect care este analizat se referă la la natura decizie în discuţie. În acord cu intermediul acestei decizii, au fost circumstanţiate actele de procedură cu efect întreruptiv, având vocaţie de a întrerupe cursul prescripţiei doar actele comunicate suspectului sau inculpatului. Acest aspect rezultă şi din par. 34, în care se face trimitere la soluţia anterioară, prevăzută la art. 123 alin. 1 C.pen. 1969., soluţie care îndeplinea criteriile de previzibilitate.
Una din problemele pe care le ridică pronunţarea deciziei nr. 297/2018 şi care a fost punctată, se referă la aplicabilitatea efectului in rem al actelor întreruptive de prescripţie, reglementat prin art. 155 alin. (3) C.pen.
În ceea ce priveşte aplicarea în timp a deciziei, raportat la faptul că a fost restrânsă sfera actelor întreruptive ale prescripţiei, aceasta poate fi asimilată unei legi penale mai favorabile în sensul art. 5 Cod penal. Astfel, suntem de părere că decizia se poate aplica retroactiv, lipsind practic de efect întrerup tiv actele de procedură, care au fost efectuate anterior intrării ei în vigoare şi care nu au fost comunicate suspectului sau inculpatului.