Analiza infracţiunii de neglijenţă în serviciu a conducătorilor de întreprindere în lumina noii Directive PIF
Cuvinte cheie:
Directiva privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, neglijenţa în serviciu, răspunderea penală a şefilor de întreprindere, infracţiuniRezumat
În perioada preaderării României la Uniunea Europeană, pentru a garanta protecţia fondurilor europene a fost introdus în cadrul Legii nr. 78/2000 prin Legea nr. 161/2003 un nou titlu: Infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. În cadrul acestei secţiuni sunt incriminate faptele de fraudare a intereselor financiare europene ca urmare a transpunerii Convenţiei privind protejarea intereselor financiare ale Comunităţilor Europene şi a celor 3 protocoale anexate acestui act normativ unional.
Subiectul ce va fi supus analizei noastre este ultimul articol al titlului care incriminează fraudarea intereselor financiare europene, şi anume: neglijenţa în serviciu care are ca urmare săvârşirea unei infracţiuni afectând interesele financiare ale Uniunii Europene.
Cu ocazia prezentării actelor normative europene, ce reprezintă izvoarele acestei reglementări, se învederează controversele cu privire la modul de transpunere a acestora la nivelul celorlalte state membre şi se relevă abandonarea instituţiei la nivel european. Acest ultim fapt ridică problematica lipsei de necesitate în a păstra în legislaţia română incriminarea. Totodată, lipsa jurisprudenţei autohtone, în aproape 18 ani de la intrarea în vigoare a infracţiunii naşte şi ea urme de îndoială în legătură cu rigiditatea menţinerii unei infracţiuni ce nu mai corespunde niciunei necesităţi sociale.
Conchizând, analiza urmăreşte prezentarea exhaustivă a elementelor constitutive ale acestui tip de comportament infracţional prin raportare la tendinţele jurisprudenţiale şi opiniile doctrinare relevante alături de evidenţierea problemelor pe care acest text le presupune şi de necesitatea de lege ferenda a abrogării acestei infracţiuni.