Cazurile comune de revizuire în procesul penal
Cuvinte cheie:
fapte şi împrejurări noi, mărturie mincinoasă, înscris fals, infracţiuni săvârşite de către organele judiciare, neconstituţionalitatea unei dispoziţii legale, revizuire in favorem şi in defavoremRezumat
Spre deosebire de legiuitorul francez, care în anul 2014 propune o reformă reală a revizuirii, legiuitorul nostru a rămas fidel viziunii tradiţionale consacrate în zeci de ani. Astfel, vechile cazuri de revizuire se reiau şi în Noul Cod de procedură penală, cu anumite completări, dar fără restrângerea acestora. Întâlnim, în continuare, cazul de revizuire întemeiat pe fapte şi împrejurări noi, cazurile de revizuire întemeiate pe probe denaturate şi cazul de revizuire întemeiat pe declararea ca neconstituţională a unei dispoziţii legale pe care s-a întemeiat hotărârea. Lucrarea cuprinde o analiză a acestor cazuri de revizuire prin raportare la jurisprudenţa românească în materie, anterioară şi ulterioară intrării în vigoare a Noului Cod de procedură penală.
Mai mult, se are în vedere şi Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală adoptat în vara anului 2018, care vizează, printre altele, şi suplimentarea cazurilor de revizuire. Deşi multe dintre prevederile acestuia nu au trecut de controlul de constituţionalitate, am apreciat ca fiind utilă o prezentare a acestora, întrucât reprezintă o oglindire fidelă a modului de legiferare de la momentul actual. Totodată, criticile de neconstituţionalitate şi argumentele Curţii Constituţionale constituie elemente în plus ce contribuie la o mai bună înţelegere a instituţiei revizuirii.