Ratio legis obscurus est ‒ Perspectivă asupra infracţiunii deturnării licitaţiilor publice

Autori

  • Cristian Andrei Ciornea Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

DOI:

https://doi.org/10.24193/CDP.2024.1.6

Cuvinte cheie:

deturnarea licitațiilor publice, rațiunea incriminării, concurența liberă în licitațiile publice

Rezumat

Dispozițiile legale din partea specială a Codului penal urmăresc protejarea a diverse valori sociale. Cu toate că, în general, infracțiunile au un obiect juridic ce poate fi dedus din interpretarea textului de lege, cumulat cu locul în care se situează infracțiunea în cadrul titlurilor sau a capitolelor, în cazul deturnării licitațiilor publice intenția reglementării infracționale nu este atât de limpede.

Articolul se concentrează asupra explicării întinderii laturii obiective a infracțiunii, aspect ce dovedește o reală importanță practică. În fapt, este necesară analizarea câmpului de aplicare al acestei infracțiuni: fie aceasta vizează numai licitațiile publice, ca proceduri distincte, desfășurate în temeiul legilor speciale; fie sintagma ascunde un conținut bogat, ceea ce determină aplicarea dispoziției legale și procedurilor de achiziție publică, cu care, de altfel, împărtășește aspecte procedurale.

În demersul științific întreprins, voi argumenta că, deși concurența liberă în cadrul procedurilor de licitație publică este valoarea socială protejată, ceea ce ar trebui să determine și întinderea infracțiunii, redactarea aleasă de legiuitor în cazul deturnării licitațiilor publice naște probleme, aspect evidențiat și de numărul redus de hotărâri ale instanțelor de judecată în materie.

Descărcări

Publicat

2024-10-01

Număr

Secțiune

Doctrină