Dubla incriminare în materia cooperării judiciare în materie penală la nivel European

Autori

  • Lavinia Gabriela Zdrob Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

DOI:

https://doi.org/10.24193/CDP.2024.1.4

Cuvinte cheie:

regula dublei incriminări, cooperare judiciară în materie penală, mandat european de arestare, nullum crimen, nulla poena sine lege, recunoaștere reciprocă, încredere reciprocă, abolirea dublei incriminări, 32 de infracțiuni de recunoaștere reciprocă

Rezumat

Prezenta lucrare urmărește să analizeze instituția dublei incriminări ca o condiție procedurală pentru diferite proceduri de cooperare judiciară în materie penală în sistemul juridic european.

Demersul analitic va debuta cu stabilirea naturii juridice a dublei incriminări, care a făcut obiectul unei ample dezbateri doctrinare. Studiul va aborda principalele argumente prezentate și va comenta consecințele fiecăruia dintre ele, stabilind de ce o anumită viziune asupra dublei incriminări este preferabilă în raport cu alta.

În continuare, ne vom concentra pe modul în care cerința dublei incriminări este evaluată în cadrul procedurilor penale transnaționale, concentrându-se pe dihotomia in concreto-in abstracto, așa cum a fost promovată în literatura de specialitate. Această secțiune a studiului va fi construită în jurul jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene, care, după cum se va vedea pe parcursul lucrării, a promovat o viziune care nu este lipsită de inconsecvențe în ceea ce privește aspecte identice. Vom încerca, de asemenea, să aducem în discuție modul în care jurisprudența Curții Europene și principiile directoare privind evaluarea dublei incriminări au fost transpuse pe plan intern.

În plus, vor fi analizate situațiile în care este eliminat controlul dublei incriminări, având ca punct de plecare raționamentul care stă la baza alegerii acelor comportamente infracționale specifice.

În cele din urmă, vom examina, de asemenea, posibilele probleme care apar în ceea ce privește eficacitatea procedurilor de cooperare, încercând să stabilească dacă cele 32 de infracțiuni de pe listă pot fi armonizate la nivel european, astfel încât să se protejeze eficacitatea procedurilor de cooperare.

Descărcări

Publicat

2024-10-01

Număr

Secțiune

Doctrină