Relaţia dintre infracţiunea de încredinţare a unui vehicul şi uciderea din culpă
DOI:
https://doi.org/10.24193/CDP.2024.1.3Cuvinte cheie:
infracțiune-obstacol, cauzalitate, vinovăție, teoria imputării obiective a rezultatului, încredințarea unui vehicul, uciderea din culpă, autor mediatRezumat
Doctrina și practica judiciară se regăsesc în acest moment într-un veritabil labirint de opinii în ceea ce privește relația dintre infracțiunea de încredințare a unui vehicul (infracțiune obstacol) și uciderea din culpă. Miza încercărilor doctrinare de a ieși din acest labirint nu se rezumă doar la a oferi practicii judiciare repere utile în soluționarea spețelor care pun această problemă. Dimpotrivă, exercițiul intelectual pe care îl presupune e unul complex, care provoacă interlocutorii la discuții privind latura obiectivă a infracțiunilor și trăsăturile lor definitorii, instituția cauzalității, cu multitudinea ei de teorii mai mult sau mai puțin eficiente, discuții privind instituția vinovăției sau reflecții în ceea ce privește justețea din spatele unei încadrări juridice în raport cu principiul răspunderii subiective din dreptul penal român. Astfel, soluțiile la care ajunge doctrina cu privire la această problematică au vocația generalizării, în sensul că pot constitui un punct de plecare în analizarea ipotezelor similare care presupun alte infracțiuni sau instituții juridice. Relația dintre cele două infracțiuni evidențiază importanța lor ca instrumente de analiză în studiul infracțiunilor obstacol, o arie încă insuficient explorată de doctrina autohtonă. Fără a pretinde exhaustivitate sau a propune soluții definitive, acest demers urmărește să evalueze stadiul actual al dezbaterii în doctrina română și să contribuie la această discuție relevantă.
În acest sens, în dezvoltarea silogismului pe care îl propunem, vom analiza succint starea în care se află doctrina și practica în raport cu relația dintre cele două infracțiuni (secțiunea 1). Ulterior, vom stabili premisele esențiale ale raționamentului juridic, pornind de la trăsăturile esențiale ale infracțiunii de încredințare a unui vehicul (subsecțiunea 2.1.), cu accent pe includerea acesteia în categoria infracțiunilor obstacol (subsecțiunea 2.2.), pentru ca mai apoi să prezentăm modul atipic de soluționare a răspunderii pentru infracțiunea de ucidere din culpă (subsecțiunea 2.3.). După aceea, vom stabili în ce măsură acțiunea de încredințare a unui vehicul poate fi considerată cauză juridică a decesului victimei, folosind teoria imputării obiective a rezultatului, dar conjugat cu elemente alor alte instituții importante, precum teoria autorului mediat (subsecțiunile 2.4.3. și 2.4.4.).