Sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului în vederea emiterii unui aviz consultativ

Autori

  • Lucian Criste Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

DOI:

https://doi.org/10.24193/CDP.2024.1.1

Cuvinte cheie:

Protocolul nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului, aviz consultativ, chestiuni de principiu, caracter facultativ, autoritate de lucru interpretat

Rezumat

România a ratificat Protocolul nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale prin Legea nr. 172/2022. Protocolul nr. 16 extinde competența Curții Europene a Drepturilor Omului conferindu-i posibilitatea emiterii unor avize consultative cu privire la chestiuni de principiu legate de interpretarea și aplicarea drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute de Convenție și de protocoalele sale adiționale. Procedura de sesizare a Curții Europene a Drepturilor Omului în vederea emiterii unui aviz consultativ a fost reglementată în dreptul intern prin Legea nr. 173/2022.

Prezentul articol abordează aspectele procedurale specifice sesizării Curții europene în vederea emiterii unui aviz consultativ în procedurile jurisdicționale care au legătură cu materia penală. Sub actuala reglementare, jurisdicțiile naționale competente să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului sunt Înalta Curte de Casație și Justiție și Curtea Constituțională. Am opinat că opțiunea legiuitorului în ceea ce privește titularii sesizării anihilează practic accesul la acest mecanism persoanelor care participă la procesele penale judecate în primă instanță de judecătorii și tribunale. O secțiune separată este alocată condițiilor substanțiale și formale de sesizare a Curții europene. În acest context am indicat o serie de repere doctrinare și jurisprudențiale relevante. Mai apoi am prezentat aspectele procedurale specifice declanșării acestui mecanism procesual în fața jurisdicțiilor naționale.

În continuare am analizat procedura desfășurată în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, care se realizează în două etape: verificarea admisibilității sesizării și soluționarea propriu-zisă a acesteia. Cu toate că avizul consultativ nu are caracter obligatoriu pentru jurisdicția națională care l-a solicitat, am alocat o secțiune separată efectelor pe care le produce în raport cu autoritate de lucru interpretat specifică hotărârilor și deciziilor pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (res interpretata).

Descărcări

Publicat

2024-10-01

Număr

Secțiune

Doctrină