Aplicarea principiului puterii de lucru judecat în cazul arestării preventive

Autori

  • Bogdan Mihai Dumitru Facultatea de Drept, Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucureşti; Judecătoria Constanța

DOI:

https://doi.org/10.24193/CDP.2023.4.8

Cuvinte cheie:

ne bis in idem, autoritate de lucru judecat, putere de lucru judecat, arestare preventivă, înlocuire control judiciar cu arestare preventivă

Rezumat

În prezentul studiu autorul expune o situație inedită extrasă din jurisprudența penală română, ce a generat controverse privind posibilitatea de a se dispune arestarea preventivă a unei persoane.

În esența este analizată posibilitatea înlocuirii controlului judiciar cu arestul preventiv într-o cauză penală, pentru săvârșirea unei noi infracțiuni, în condițiile în care persoana deja a fost arestată în cel de-al doilea dosar, unde s-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva sa pentru săvîrșirea acesteia.

Studiul vizează condițiile de înlocuire necesare conform art. 215 alin. (7) C.proc.pen., cele de arestare prev. de art. 223 alin. (1) lit. d) C.proc.pen., dacă se poate dispune arestarea distinctă în cele două cauze, sau dacă avem de a face cu o problemă de legalitate.

Totodată se analizează incidența unor principii ce ar putea face nelegală arestarea în ambele cauze, și anume principiile ne bis in idem, al autorității de lucru judecat și cel al puterii de lucru judecat.

Descărcări

Publicat

2024-06-02

Număr

Secțiune

Jurisprudență