Efectul modificărilor legislative în materia infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale asupra consecinţelor răspunderii penale a minorilor

Autori

  • Lavinia Valeria Lefterache Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti

DOI:

https://doi.org/10.24193/CDP.2023.4.1

Cuvinte cheie:

infracțiunile contra libertății şi integrității sexuale, pedepse, măsuri educative

Rezumat

Modificările legislative în materia sancțiunilor prevăzute de lege pentru infracțiunile contra libertății şi integrității sexuale aduc în discuție o controversă în legătură cu sistemul sancționator aplicabil în cazul minorilor. Prevederea de măsuri educative ca sancțiune a infracțiunii incriminate de art. 2181 alin. (1) C. pen. produce mai mult decât o simplă consecință asupra sancționării acestei infracțiuni. Se pune întrebarea dacă prin modalitatea atipică de stabilire a sancțiunii prevăzute de lege a intervenit o veritabilă modificare a regimului sancționator al minorilor sau tehnica de legiferare este o chestiune care, prin interpretarea textelor de lege, conduce la menținerea sistemului sancționator actual.

Paradoxal, tocmai prevederea ca sancțiune a măsurii educative, în opoziție cu  modul în care sunt individualizate legal măsurile educative, și anume prin raportare la limitele pedepsei prevăzute de lege, reprezintă situația atipică prin care sunt deschise controverse în ceea ce privește modul de sancționare a altor participanți la săvârșirea infracțiunii (subiecți care au depășit vârsta minoratului), cu privire la respectarea egalității în fața legii (între subiecții minori și subiecții majori ai infracțiunii), ori cu privire la coerența legislativă în ierarhizarea sancțiunilor sau cu privire la rezultatul interpretării textelor de lege care, în unele situații, conduce la apariția unei veritabile cauze de nepedepsire a unora dintre participanți (complicii care au împlinit vârsta de 18 ani la data săvârșirii infracțiunii).

Descărcări

Publicat

2024-06-02

Număr

Secțiune

Doctrină