Limitele de aplicare a dezincriminării în cazul formei continuate a infracţiunii de contrabandă asimilată

Autori

  • Ionuț Borlan Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca; Tribunalul Cluj

DOI:

https://doi.org/10.24193/CDP.2023.3.8

Cuvinte cheie:

contrabandă asimilată, infracțiune continuată, dezincriminare, tăinuire, jurisprudență, Codul vamal, Codul fiscal, Codul penal

Rezumat

Problemele juridice apărute în urma deciziei nr. 176/2022 a Curții Constituționale au început să se reducă în mod semnificativ prin recunoașterea continuităţii incriminării limitate a faptei încadrate anterior în infracţiunea de contrabandă asimilată, ca urmare a uniformizării practicii judiciare în acest sens. Cu toate acestea, discuţiile sunt departe de a fi epuizate.

Un exemplu în acest sens este forma continuată a infracţiunii de contrabandă asimilată, care a pus în dificultate instanţele judecătoreşti în situaţia în care acţiunile tipice ale infracţiunii continuate nu depăşesc fiecare pragul cantitativ impus de Curtea Constituţională şi ulterior de către legiuitor, ci numai prin totalizarea cantităţilor de ţigarete care au făcut obiectul material al pluralităţii de acţiuni.

De aceea, pornind de la o hotărâre judecătorească definitivă pronunțată în această materie, ne-am propus să abordăm problema limitelor în care dezincriminarea deja admisă în practica judiciară poate fi valorificată în cazul formei continuate a infracțiunii de contrabandă asimilată, precum și a efectelor, mai ales în cazul în care doar unele dintre acţiunile formei continuate respectă pragul cantitativ menţionat.

Descărcări

Publicat

2024-03-01

Număr

Secțiune

Jurisprudență