Despre revistă
Revista Caiete de Drept Penal, înființată în 2005, își propune să ofere un forum pentru dezbaterea problemelor de actualitate din domeniul dreptului penal. Revista publică cercetări originale și inovatoare, atât ale practicienilor în drept, cât și ale profesorilor și studenților Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai, precum și ale altor colaboratori naționali și internaționali ai acestora.
Revista (ISSN 1841-6047) este publicată de Editura Universul Juridic trimestrial și este indexată în următoarele baze de date internaționale recunoscute pentru domeniul științelor juridice: ERIH PLUS, EBSCO, SSRN, CEEOL și HeinOnline. Are patru secțiuni: doctrină, jurisprudență, recenzii și info.
Materialele trebuie trimise Redacției prin e-mail la următoarea adresă: cdp@law.ubbcluj.ro. Autorii sunt rugați să menționeze numele, profesia, titlul didactic sau științific, afilierea instituțională, adresa poștală și de e-mail, precum și un număr de telefon la care pot fi contactați.
Revista publică numai lucrări în limba română. Cu toate acestea, acceptăm manuscrise și în alte limbi (engleză, franceză, italiană, spaniolă, germană și maghiară). Materialele trimise vor fi traduse în limba română. Traducerea va fi asigurată de autor sau de Redacție, cu acordul autorului.
Pe prima pagină a fiecărui articol trimis va fi menționat titlul complet, atât în limba română, cât și în engleză. Fiecare articol va începe cu un rezumat redactat în română și engleză, urmat de o listă de cuvinte cheie (în aceleași limbi).
Sursele bibliografice vor fi citate complet, menționând inițiala prenumelui și numele autorului, lucrarea, editura, locul și anul apariției. Abrevierile utilizate trebuie să urmeze sistemul indicat în revistă.
Procesul de recenzare este „double-blind”, ceea ce înseamnă că identitatea autorului este ascunsă de recenzori și nici autorul nu cunoaște identitățile recenzorilor. Manuscrisele sunt revizuite de doi recenzori, experți independenți în domeniul relevant (de la o instituție diferită de cea a autorului). Recenzorii fac o evaluare științifică și o recomandare către editori, ținând cont de originalitatea și importanța lucrării, alături de calitatea scrierii, inclusiv de existența unui raționament științific obiectiv și a unei argumentări coerente. Editorul ia în considerare manuscrisul și comentariile experților înainte de a lua o decizie finală: fie de a accepta, de a accepta cu revizuire sau de a respinge manuscrisul.
Durata procesului poate varia, dar de regulă autorul ar trebui să primească o decizie din partea Redacției în 60 de zile de la data trimiterii manuscrisului. După decizia de publicare a lucrării, autorul va fi informat și manuscrisul va intra în procesul de editare.